6x tips om ouderen te helpen en vermaken: Het belang van verbinding en zorgzaamheid

Ouderen verdienen meer aandacht en zorg in onze samenleving, daar zijn we het allemaal over eens. Ouderdom verlaagt hun kwaliteit van leven enorm en dat vinden wij hartverscheurend. Zij hebben namelijk behoefte aan gezelschap en activiteiten die hun leven verrijken. Het stimuleren hiervan kan het dagelijkse gevoel van eenzaamheid verlichten en hun blij maken. In dit blog delen we enkele waardevolle tips om ouderen te helpen en amuseren, en zo een verschil te maken in hun leven.

1. Wees een luisterend oor 

Een van de meest waardevolle manieren om ouderen te helpen is door simpelweg tijd met hen door te brengen en naar hun verhalen te luisteren. Door aandacht te nemen en interesse te tonen in hun leven en herinneringen, geef je het gevoel dat ze waardevol zijn en er aan hen gedacht wordt. Je kunt dit doen door bij ze op bezoek te gaan voor een kop koffie en even aan te horen hoe het met ze gaat. Vraag hier ook zeker naar! Niet elke oudere zal dit uit zichzelf vertellen.

2. Organiseer groepsactiviteiten 

Het spreekt wellicht voor zich, maar sociaal contact is van groot belang voor het welzijn van ouderen. Vanwege de slechte mobiliteit kan het moeilijk zijn om dingen te ondernemen. Je kunt ze hier een handje bij helpen door mee te gaan naar een activiteit, ze hier naartoe te brengen. Daarnaast kun je gezellige activiteiten ook zelf organiseren. Denk hierbij aan spelletjes avonden, creatieve lessen, wandelingen of gezamenlijk eten. De ouderen voelen zich na zo’n activiteit vaak verbonden en vrolijker. Los van het plezier van de oudere heb jij ook nog eens een leuke middag, win-win dus!

3. Bied hulp bij technologie

Technologie is echt van de tijd van nu. Ouderen begrijpen hier vaak niet veel van. Ze worden overvallen door al die verschillende technieken en willen het daarnaast graag begrijpen.  Het onder de knie krijgen van de technologische ontwikkeling kan handig zijn in het geval van eenzaamheid verlichten. Op verschillende programma’s kunnen ouderen namelijk plezier en verbinding op zoeken. Ze komen via online websites in contact met lotgenoten, kunnen videobellen met familie of zoeken naar vermaak op het internet. Help ze hierbij door letterlijk te vragen of ze ergens hulp bij nodig hebben. Misschien hebben ze gehoord van een technologie en weten ze alleen zelf niet hoe te gebruiken. Daarnaast kun je altijd uit jezelf tips geven. Laat bijvoorbeeld zien hoe je kunt videobellen of waar een interessant tv-programma te zien is.

4. Ondersteun bij dagelijkse taken

Zelfs de simpelste taken gaan jammer genoeg achteruit. Ouderen kunnen moeite hebben met alledaagse taken, zoals boodschappen doen, schoonmaken of tuinieren. Vanuit de ervaring van ouderen om je heen zal je zien dat dit lang duurt en veel energie kost. Hierdoor blijft er weinig ruimte voor de dingen die hun leven daadwerkelijk kunnen verrijken. Om dit een beetje te vergemakkelijken kun je ze hulp aanbieden. Doe bijvoorbeeld de afwas, bezorg de boodschappen of vraag of je de wasmachine aan kan zetten. Je zult zien dat ze dit een prettig gevoel geeft, zonder dat ze er zelf om hebben gevraagd. Het toont zorgzaamheid en geeft de ouderen meer ruimte om te ondernemen wat ze leuk vinden.

5. Neem ze mee voor een uitje

Als er dan eenmaal tijd is om iets te ondernemen, kunnen ouderen het toch lastig vinden om de standaard routine te doorbreken. Even de deur uit gaan zit er niet altijd meer in. Help ze hierbij door een dagje weg voor iemand te plannen. Haal ze op, plan een activiteit en onderneem dit samen. Ga naar een museum, theater of simpelweg wandelen in het park. Het is goed voor ze om uit de vicieuze cirkel te stappen. De nieuwe ervaring geeft meer levensenergie en een gevoel van voldoening. Hoe leuk dat jij daar een bijdrage aan kan leveren! 

6. Moedig lichaamsbeweging aan

Aangezien een groot deel van de ouderen loopt met fysieke klachten zoals evenwichtsverlies, beweegt men vaak minder dan nodig. Wanneer je bij je opa, oma, tante, moeder, vader of oom op bezoek bent kun jij ze eraan herinneren hoe belangrijk beweging is. Moedig het aan om een stukje door de kamer te lopen of neem hem/haar mee voor een wandeling. Als je er zelf niet bent, moet er ook bewogen worden. Gelukkig is dat makkelijker dan dat de meeste ouderen denken. Door het doen van bijvoorbeeld ochtendgymnastiek kom je al aan zo’n 15 minuten beweging, dan ben je al op de helft! Vertel daarom over soorten oefeningen en laat ze ook zien. De drempel om vanuit zichzelf te bewegen zal hierdoor vast lager worden. Bewegen voor een flexibeler leven 😉  

Wie ga jij helpen met deze tips? Laat het weten in de reacties!

Meer inspiratie op doen?

Eén reactie op “6x tips om ouderen te helpen en vermaken: Het belang van verbinding en zorgzaamheid”

  1. Een WordPress reageerder avatar

    Hoi, dit is een reactie.
    Om te beginnen met modereren, bewerken en verwijderen van reacties, ga je naar het Reacties scherm op het dashboard.
    Avatars van auteurs komen van Gravatar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 gedachte over “6x tips om ouderen te helpen en vermaken: Het belang van verbinding en zorgzaamheid”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven